Записник са другог Сабора КСС

Записник  са Друге скупштине  Сабора Кола српских сестара, Републике  Србије,   региона и дијаспоре

 

Прва скупштина Сабора Ксс, Републике Србије, региона и дијаспоре одржана  је у Нишу, 18 маја 2019. године, у Малој сали  Дома војске Србије са почетком у 15 часова.

Скупштини су присуствовале чланице Сабора Ксс, представнице Ксс из: Републике Србије (13 Ксс), Републике Српске (13 Ксс)  Куманово из Северне  Македоније (1 Ксс) Заједница Ксс из Црне Горе (18 Ксс), као и будуће чланице (њих 10) и посматрачи ( предст. 2 Ксс)

Скупштину је отворила председница Ксс – Ниш, Љиљана Стојановић, поздрвила све присутне и замолила их, да минутом ћутања одају  пошту преминулој председници Ксс-Прњавор, Љубинки Рапић. Поред одавања поште чланице Сабора Ксс су замолиле драгог Бога за покој њене племените душе.

Скупштина је наставила рад избором Радног председништва. Предлог председавајуће за чланице  Радног председништва је једногласно усвојен и њега чине:

Љиљана Стојановић председница Ксс-Ниш,

Татјана Маринковић председница Ксс-Крагујевац,

Јасмина Живковић председница Ксс- Пожаревац,

Живка Христовска председница Ксс – Куманово,

Мира Станковић-Ћирковић председница Ксс-Ужице,

Јелена Бировњев председница Ксс-Суботица,

Сенка Дуратовић представница Заједнице Ксс-Црна Гора и

Мира Гошић представница Сабора Ксс-републике Српске;

Затим се прешло на избор записничарки, и овај предлог председавајуће је  једногласно усвојен, тако да су та места заузеле: Мирјана Младеновић, секретар Ксс – Ниш и Анета Стокрп Милентијевић чланица Ксс-Крагујевац.

Пошто су задовољени основни услови, скупштина је почела са радом. На предлог председавајуће једногласно је усвојен дневни ред Сабора Ксс.

                                            Дневни ред

 1. Извештај о раду Сабора Ксс за протеклу годину.
 2. Усвајање  измена и допуна Правилника о раду Сабора Ксс
 3. Извештај о формирању званичног сајта Сабора Ксс
 4. Заједничка хуманитарна акција чланица Сабора Ксс
 5. Закључци Сабора Ксс
 6. Потписивање Повеље о приступању Сабору Ксс
 7. Разно.

 

 1.

Досадашња председавајућа Сабора Ксс, Татјана Маринковић, председница Ксс-Крагујевац прочитала је извештај о оснивању  Сабора Ксс.  Затим је предала ту функцију Љиљани Стојановић, председници Ксс-Ниш, која ће је обављати  ( по правилнику), до наредног Сабора Ксс.

Изостало је усвајање извештаја, јер у њему нису биле наведене акције, које су чланице Сабора Ксс реализовале у току протекле године, веч само казивање о начину удруживања у Сабор Ксс.

Неминовно су се наметнула питања, како реализовати започете акције на нивоу Сабора Ксс. Наиме на предлог председнице Ксс Косовка девојка – Шамац, Анке Симеуновић, чланице многих Кола су расписале литерални конкурс са темом „ Хероине Великог рата“  за ученике средњих школа. Договорено је да награда буде путовање на Крф у организацији тамошњег Кола. Нажалост, акција је неспретно изведена и учесници конкурса су остали без награде.

Закључак Сабора Ксс је: да се комуникација за све будуће акције одвија мејлом (никако преко групе телефоном), јер је овог пута то испало неозбиљно. Кола која су ову акцију спровела, да у оквиру својих могућности,  награде победнике, како се углед Кола не би урушио а ученици били изневерени.  

2.       

Правилник о изменама и допунама Правилника о раду  Сабора Кола српских сестара Републике Србије, региона и дијаспоре, детаљно је образложила потпрдседница Ксс -Суботице, Мира Салатић.

После конструктивне дискусије Правилник је једногласно усвојен.

 У прилогу овог извештаја налази се усвојен Правилник о изменама и допунама Правилника о раду  Сабора Кола српских сестара Републике Србије, региона и дијаспоре.

3.

Чланице Кола из Суботице су прихватиле обавезу, да оформе сајт Сабора Ксс, а истовремено и да сносе трошкове око његовог одржавања. Тако да је извештај о формирању званичног сајта Сабора КСС поднела председница Ксс-Суботице, Јелена Бировљев. Она је објаснила начин функционисања сајта. Званични сајт Сабора Ксс је:  „kolosrpskihsestara.com“.  Како не би дошло до злоупотребе, договорено је да се на сајт стављају информације преко председавајуће Сабора КСС. Наиме материјал за сајт, тј. извештаји свих акција,  које реализују два или више Кола, чланица Сабора КСС, проследити председавајућој Сабора Ксс, а она ће то уз консултацију са кординационим одбором, да  достави особи задуженој за одржавање сајта.

4.

На Оснивачкој скупштини Сабора Ксс, чланице су се договориле да уместо поклона домаћину, новац употребе у хуманитарне сврхе, и тиме још  једном покажна делуу, да је она на првом месту рада свих Ксс.Наиме, све чланице Сабора Ксс би известан финансијски износ даривале, појединци или установи за коју се домаћин определи. Коло српских сестара - Ниш, домаћин Прве скупштине се определио за Центар „Мара“,  установу за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

На скупштини је уручена прикупљена донација, у износу од 42.500,00 динара и 195 евра, директору центра Милошу Ранђеловићу уз присуство неколико корисника Центра. Девојачко Коло српских сестара – Ниш, при гимназији Светозар Марковић, такође се придружило акцији и сакупило 22.000,00 динара, тако да је укупна донација 64.500,00 динара и 195 евра. Директор Милош се захвалио донацији, посебно томе што је ова установа  препозната, јер јој је  помоћ изузетно потребна и овом приликом  изјавио, да ће новац бити употребљен за опремање новоизграђеног дела „Предах“.

5.

После обимне дискусије чланице Сабора Ксс су  донеле закључке о заједничком раду, и то:

 1.  Да се у случају великих елементарних непогода у Српским земљама или у случају рата, у име Сабора Ксс пружи помоћ пострадалом становништву.

 Представнице многих Кола, чланице Сабора Ксс, су узеле учешће у даљој дискусији, која је ишла у смеру помоћи Српским манастирима ван Републике Србије. Тако да се разматрало о  предлозима: помоћ Српским  манастирима на територији Мађарске, затим Северне Македоније и Косова и Метохије. После конструктивне дискусије једногласно је прихваћен предлог да се организује Поклоничко путовање, и обиђу манастири Косова и Метохије. Том приликом би се у име Сабора Ксс  уручила извесна финансијска помоћ најугроженијем од њих, о чему ће прибавити информацију председавајуча Сабора Ксс, Љиљана Стијановић, председница Ксс-Ниш. Представнице Сабора Ксс – Републике Српске су подржале предлог, али изразиле жаљење, што не могу из административних разлога, да се прикључе поклоничком путовању, али да ће учествовати у слању материјалне помоћи. После дискусије усвојен је закључак:

 1.           Да се организује Поклоничко путовање и обиђу Српски манастири на      територији Косова и Метохије, а најугроженијем уручи и финансијска помоћ, као донација Сабора Ксс.

6.

После Оснивачке скупштине,  и овог пута су Повеље о приступању Сабору Ксс и међусобној сарадњи потписала  још десет (10) Кола српских сестара, и то:

 1. Ксс - Света Јелена Дечанска – Бели Манастир, Хрватска,
 2. Ксс – Свети Сава -  Београд, Република Србија,
 3. Ксс – Добој, Република Српска,
 4. Ксс – Кула, Република Србија,
 5. Ксс – Куршумлија, Република Србија,
 6. Ксс – Петровац на Млави, Република Србија,
 7. Ксс- Обреновац, Република Србија,
 8. Ксс – Епархије тимочке са седиштем у Неготину, Република Србија,
 9. Ксс – Епархије Рашко – Призренске из Призрена, са седиштем у Нишу, Република Србија,
 10. Ксс – при храму Успење Пресвете Богородице , СПЦ – Цирих, Швајцарска

Коло српских сестара – Смедерево је такође потписало Повељу, оно је  подржало Оснивачку скупштину, али из оправданих разлога нису могле да присуствују њој, тако да су своју приступницу потписале на овој скупштини.

Представнице Кола српских сестара из Александровца и Крушевца су такође присуствовале скупштини, али су се изјасниле, да то још увек чине у функцији посматрача. Надамо се да ће нам се придружити у наредним годинама.

7.

Под тачком разно, разматран је договор о организовању Сабора Ксс за наредне године. После обимне дискусије договорено је да домаћини наредних Сабора Ксс буду Кола из следећих градова:

2020. године,    домаћин Ксс – Пожаревац;

2021. године,  домаћин Ксс – Ужице;

2022. године,  домаћин Ксс – Милошевац;

2023.  године,  домаћин Заједница Ксс – Црна Гора;

2024. године,  домаћин Ксс – Добој.

И ако смо се на Оснивачкој  скупштини договориле, дауместо поклона домаћицама уплатимо новац  у хуманитарне сврхе, неке чланице Сабора Ксс су се оглушиле о договор, па је уследило даривање:

 • Представница Заједнице Ксс – Црна Гора, Сенка Дуратовић, председница Ксс – Никшић, икону Светог Василија Острошког, освештану у истоименом мамастиру;
 • Председница Ксс – Света Марија Магдалина из Угљевика, Анђа Сријемац, у име свештенства цркве Света Петка из Угљевика,   икону Пресвете Богородице;
 • Председница Ксс – Света Јелена Дечанска из Бјељине, Драгица Марјановић,извежен лого Кола српских сестара.
 • Чланице Ксс- Епархије Бачке – Нови Сад, пиће;
 • Председница Ксс – Милошевац, Радица Марковић, дар из клуба хранитеља, торбу, коју је израдила девојка  ометена у развоју.

Скупштина је завршена у 17, 30 часова.

 

 

                                                                         Записник водиле

                                                   Младеновић Мирјана секретар КСС-Ниш и

                                                   Анета Стокрп Милентијевић чланица Ксс-Крагујевац

 

 

 

ПРИЛОГ:

 

ПРАВИЛНИК

О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ПРАВИЛНИКА О РАДУ

САБОРА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА СРБИЈЕ, РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ

 

Чл.1.

Овим Правилником о изменама и допунама Правилника о раду Сабора Кола срспких сестара Србије, региона и дијаспоре ( у даљем тексту: Правилник о изменама и допунама) мењају се и допуњују поједине одредбе Правилника о раду Сабора Кола срспких сестара Србије, региона и дијаспоре који је усвојен на седници оснивачке Скупштине Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре дана 19.05.2018.г. у Крагујевцу.

Чл.2.

У Правилнику о раду Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре ( у даљем тексту: Правилник о раду) испред чл.1. уписује се наслов који гласи: „ ЗАЈЕДНИЧКЕ ОДРЕДБЕ“

Чл.3.

Испред чл.4. уписује се наслов који гласи: „ОРГАНИ САБОРА“

Чл.4.

Члан 4. Мења се игласи: „ Орагани Сабора су: СКУПШТИНА САБОРА и КООРДИНАЦИОНИ ОДБОР.

Скупштину Сабора чине:Чланице - председнице Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре које су потписале повељу о приступању Сабору.

 У случају одсутности председнице на Скупштини Сабора  замењује је потпредседница,а у случају одсутности председнице и потпредседнице Скупштини Сабора присуствује чланица Кола српскх сестара на основу одлуке Управног одбора.

Скупштином Сабора  председава председница  Кола срспких сестара града домаћина у коме се одржава Скупштина Сабора,  за период од 1.године, односно  до одржавања Сабора у неком другом граду.

Чл.5.

У чл. 5. после ст.1. уписује се нови ст.2. који гласи: „Ванредна седница Скупштина Сабора се може одржати и пре заседања годишње Скупштине Сабора, уколико то буду захтевале ванредне ситуације као што су: елементарне непогоде, земљотрес, поплаве и сл.“.

2.

У истом члану, после ст.2. уписује се ст.3. који гласи: „Ванредне седнице Скупштине се одржавају на предлог председавајуће или на предлог најмање 1/3 чланица-председница КСС Скупштине, учињен у писаној форми, уз образложење о разлозима за сазивање ванредне седнице Скупштине“

Чл.6.

У чл.6.ст.1.. у трећем реду, бришу се речи: „у трајању од 7 минута, и он може бити“.

У истом члану и ставу, у четвртом реду бришу се речи: „„power pooint“ презентацију“ и уместо њих се уписују речи: „препоручено, путем поште“.

У истом члану,после ст.3. уписује се нови ст.4. који гласи: „Скупштина Сабора усваја Правилник о раду као и његове Измене и допуне, орагнизује трибине, предавања, изложбе, књижевне вечери и др.“

У осталим одредбама, текст чл.6. остаје непромењен.

Чл.7.

У чл.7.ст.1. у превом реду, бришу се речи: „уплатом котизације „КСС домаћину““ и уместо њих се уписују речи: „уплатом новчаних средстава Колу српских сестара домаћину Скупштине Сабора“.

У истом члану, у другом реду брише се речи: „котизација ће се користити“ и уместо њих уписују се речи:“Новчана средства, из предходног става, ће се користити као материјална помоћ Колу српких сестара домаћину Скупштине Сабора ради припреме и организовања Сабора.“

У осталим одредбама, текст чл.7. остаје непромењен.

Чл.8.

У чл.8. после ст.3. уписује се нови ст.4. који гласи: „Одлуку о престанку чланства у Сабору може донети и  Коло српских сестара по сопственој одлуци.“

Чл.9.

После чл. 8. Уписује се нови чл.9. који гласи: „Координациони одбор координара радом Кола српских сестара која су потписала повељу о приступању Сабору, између два заседања Скупштине  Сабора.

Координациони одбор, сходно предходном ставу,  чине: 

 1. председница КСС  Крагујевац,

2.   председница КСС Ниш,

3.  председница КСС Прокупље,

      4.   председница КСС Пожаревац,

5.   председница КСС Куманово,

6.   председница КСС Врање,

7.   председница КСС  Ужице,

8.   председница КСС Суботица,

 1. представница Заједнице КСС Црне Горе

      10.  две представнице Сабора КСС Републике Српске

Координациони одбор се састаје по потреби, на позив председавајуће града домаћина у коме ће се одржати наредна седница Скупштине Сабора.

Начин заказивања седница Скупштине Сабора

Чл.10.

После чл.9. уписује нови чл.10.који гласи: „Скупштину Сабора сазива  председавајућа Скупштине Сабора, у граду у коме ће се одржати наредна Скупштина.

Председавајућа је дужна свим чланицама  Скупштине путем електронске поште, или телефоном или поштом, доставити позив за седницу Скупштине који садржи време и место одржавања седнице и то најкасније 15.дана пре дана одржавања седнице.

Председавајућа отвара седницу, утврђује број присутних, проверава да ли за седницу присуствује довољан број чланица за пуноважно одлучивање и објављује дневни ред.

На седници се ради по тачкама утврђеног дневног реда, па уколико нема предлога за измену или допуну истог, сматра се да је предложени дневни ред усвојен и прелази се на рад.

Након извештавања известиоца о предмету одлучивања по свакој тачки дневног реда, приступа се распреави.

Председавајућа даје реч пријављеним чланицама-председницама Кола срспских сестара за учешће  у расправи, па када утврди да је расправа по некој тачки дневног реда исцрпљена, председавајућа закључује расправу и позива чланице да поводом те тачке дневног реда донесу одлуку.

Одредбе о начину рада одржавања седнице Скупштине Сабора примењују се и у раду Координационог одбора“.

4.

Кворум и начин доношења одлука

 

Чл.11.

После чл.10. уписује се нови чл.11. који гласи: „ Скупштина пуноважно одлучује на сердници на којој  је присутна већина чланица-председница Кола српских сестара  која су потписале повељу о приступању Сабору.

На скупштини се доносе одлуке по правилу изјашњавањем, већином гласова  присутних чланица-председница.

 

На седници Скупштине се по правилу одлучује јавно.

Гласа се на тај начин што се чланице Скупштине изјашњавају „за“ или  „против“ предлога или се уздржавају од гласања о предлогу.

Уколико се присутна чланица приликом гласања не изјасни нити „за“ нити „против“ одређеног предлога, сматраће се да је била уздржана.

У случају да је гласањем утврђен исти број гласова „за“ и „против“, тада одлучује глас председавајуће.

Одредбе о кворуму и начину доношења одлука прописне за Скупштину примењују се и у раду Координационог одбора.“

Чл.12.

После чл.11. уписује се нови чл.12. који гласи: „Седници Скупштине могу присуствовати и остале чланице Кола српских сестара, учествовати у расправи без права одлучивања.

Када седници Скупштине присуствује потпредседница Кола Српских сестара, уместо одсутне председнице, тада о одлуци која се доноси гласа потпредседница. Ове одредбе се примењују истоветно и када седници Скупштине у одсуству председнице и потпредседнице  присуствује чланица Кола српских сестара  на основу њихове одлуке Управног одбора. „

Записник

Чл.13.

После чл.12. уписује се нови чл.13. који гласи: „ О раду седноце Скупштине води се и сачињава записник.  Записник води записничар кога одреди Скупштина.

5.

Записник садржи: дневни ред, главне податке о раду на седници, њеном току, а нарочито о предлозима о којима се расправљало и о донетим одлукама

Потписани записник се сматра изворником и чува у архиви  КСС  домаћина  Скупштине Сабора.

Одредбе о вођењу записника прописаног за седницу Скупштине примењују се и у раду Координационог одбора.“

Прелазне и завршне одредбе

Чл.14.

После чл.13. уписује се нови чл.14. који гласи: „Питања од значаја за рад Скупштине која нису уређена овим Правилником, могу да буду уређена његовим изменама и допунама које усваја Скупштина Сабора.

 

Овај Правилник о изменама и допунама Правиланика о раду Сабора Кола срспких сестара Србије, региона и дијаспоре ступа на снагу даном доношења на Скупштини Сабора, 18.маја 2019.г.“

 

У Нишу, 18.маја 2019.                                                                                              Председавајућа Сабора

                                                                                                                                       Љиљана Стојановић