Записник са састанка координационог одбора Сабора КСС Републике Србије, региона и дијаспоре

              ЗАПИСНИК СА САСТАНКА КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА САБОРА Кола српских сестара Републике  Србије, региона и дијаспоре

 

Састанак је одржан у Београду  25. фебруара 2023. године. Присуствовале су следеће чланице:

 • Сенка Дурутовић председавајућа Сабора КСС, председница КСС – Никшић,
 • Љубица Здравковић- Џонов, подпретседница КСС – Врање,
 • Татјана Маринковић,  председница КСС – Крагујевац,
 • Љиљана Стојановић, председница КСС – Ниш,
 • Јасмина Живковић, председница КСС – Пожаревац,
 • Горица Тркуља, председница КСС – Прокупље,
 • Мира Салатић, подпретседница КСС – Суботица,
 • Мира Станковић-Ћирковић, председница КСС – Ужице и
 • Мирјана Младеновић, секретар Сабора КСС.

Сасранку су присуствовале и две подпретседнице КСС  - Крагујевац и то:

 • Лела Вујошевић и
 • Сузана Новаковић, и
 • подпретседница КСС- Пожаревац, Олгица Јовановић.
 1. Чланице Кординационог одбора из Републике Српске ( Љиљана Мишић председница КСС- Добој и Босиљка Хербез председница КСС- Бања Лука)  и Македоније (  Живка Христовска, почасна председница КСС Куманово) из оправданих разлога нису могле да присуствују, као ни Драгица Спаић председница КСС – Херцег Нови из Црне Горе.

 Председавајућа Сабора КСС Сенка Дурутовић је предложила следећи

             ДНЕВНИ РЕД

 • ХуманитарНА помоћ Сабора КСС  народу Сирије, пострадалом у земљотресу
 • Помоћ Косову и Метохији са посетом чланица Сабора КСС
 • Обележавање 120 година постојања Кола српских сестара
 • Промоција Зборника докумената записника о раду КСС од 1921. до 1940.године.
 • Поклоничко путовање Јасеновачким жртвама  и славонским манастирима,
 • Обележавање 100 година КСС из Херцег Новог
 • Четврти Сабор КСС у Ужицу
 • Разно.

Дневни ред је једногласно усвојен, а затим се прешло на дискусију према редоследу.

1. Председавајућа Сабора КСС  Сенка Дурутовић је предложила да се помоћ народу Сирије, пострадалом у земљотресу, марта 2023године, упути преко Сиријске амбасаде, јер је то, за сада, једини сигуран начин. Кола српских сестара из Црне Горе су се организовала и скупила одређену суму новца, коју Ће Сенка да преда амбасади. КСС из Републике Српске (Бањалучка регија) послаће помоћ преко приватног лица из Сирије. За друга КСС нема информација. КСС из Републике Србије чије су председнице чланице Кординационог одбора донеле су помоћ лично, КСС – Нови Сад  и КСС – Милошевац су такође помоћ донела лично, а КСС -Петровац на Млави уплатио је преко рачуна, који је Сенка објавила на групи. Са жаљењем је констатовано да велики број КСС, чланице Сабора КСС није подржао акцију, или за њихову хуманитарну помоћ председавајућа Сабора КСС, до данас, није обавештена. Дат је предлог да Сабор КСС на својој наредној скупштини усвоји закључак Координационог одбора, да хуманитарне акције, у складу са правилником, треба да испоштују све чланице Сабора КСС, како би се наше јединство потврдило.

2. Помоћ КиМ  и посета манастирима на тој територији предвиђена је за 26,27 и 28 мај. Помоћ ће бити уручена Владики Теодосију, а намењена је економији у Грачаници, која упошљава око 300 људи. Свако КСС у оквиру својих могућности требало  би да се укључи у ову акцију. Предложено је да се понесе нека играчка, књиге, кафа, колачи и слично. О појединостима ћемо се нахнадно договаратин као и  о начину прикупљања финансијских средства.

 

Из сваког КСС могу да посете  манастире највише по три чланице. Обићи српску земљу  на територији КиМ, је велики подвиг, те ће то представљати неку врсту ходочашћа, у част обележити 120 година од оснивања Кола српских сестараи. Такође ова акција ће бити  спомен на прву акцију чланица Кола после оснивања а то је помоћ Старој Србији и Маћедонији.  Закључак је да у року од 30 дана председница КСС-Ниш, Љиљана Стојановић, предложи Кординационом  одбору маршуту и обавести их о трошковима преноћишта и превоза.

3. Обележавање јубилеја 120 година од оснивања КСС предвиђено је за 18 мај. У ово време се  одржава Синод СПЦ, па нашој прослави  могу да присуствују  Епископи, који су на Сабору СПЦ.

Свечана академија поводом обележавања 120 година од оснивања КСС биће организована у Руском дому. Председавајућа сабора КСС је предложила да на Свечаној академији узме учешће што већи број Кола, преко својих  познатих представника ( извођача). Публиковање ове академије ће на неки начин и својеврсна промоција Сабор КСС.  Због озбиљности организације аасвечане академије донет је закључак: да је  неопходан још један састанак са разрађеним синопсисом академије, који се мора одржати до 10 априла.

4. Зборник докумената записника са седница Главног одбора КСС од 1921. до 1941.године приредиће Јасмина Живковић председница КСС – Пожаревац. У оквиру обележавања 120 година постојања  Кола ова књига ће бити промовисана у Београду, у част дугогодишњег и преданог рада покојне председници  Главног одбора обновљеног Кола српских сестара Др. Љиљане Милојевић-Шуловић. Записници који ће  бити у зборнику је својевремено Др. Љиљани Милојевић-Шуловић.  поклонила  Државном архиву Србије са још неком документацијом. Време одржавања промоције није прецизирано, али су се све чланице Координационог одбора сложиле, да се треба подсетити самопрегорног рада те дивне жене и отргнути га од заборава.

5. Поклоничко путовање Јасеновачким жртвама  и славонским манастирима, је предвиђено за септембар, a o детаљима договор следи у ходу. Све присутне чланице Координационог одбора су прихватиле предлог.

 

6.  Коло српских сестара из Херцег Новог – Црна Гора 6, 7. и 8. октобра обележава свој јубилеј, 100 година од оснивања. Ово је само обавештење за чланице Кординационог одбора.За ту прилику припремају велику прославу у сарадњи са општином. Пошто се 100 година постојања  Кола из Херцег Новог поклапа са 120 година од оснивања Кола уопште све чланице Сабора КСС биће позване, да узму учешће на изложби рукодељи, која ће том приликом бити одржана.

7. Чланице Координационог одбора су обавештене да ће одржавање четвртог Сабора КСС у Ужицу бити 13, 14. и 15 октобра.

8. Под тачком разно се јавила Љиљана Стојановић, председница КСС – Ниш и подсетила да закључак Координационог одбора, од 12. 6. 2021 године, у вези поклоничког путовања за КиМ и формирања Сабора Кола српских сестара Србије  није реализован из познатих разлога. Поклоничко путовање за КиМ, је већ договорено под тачком 1., а о организовању Сабора ће се накнадно договарати.

Расправљало  сео редоследу домаћина за наредне Саборе. У складу са правилником Кординациони одбор доноси предлог а Скупштина Сабора КСС га усваја. Према закључцима са Сабора КСС одржаног у Подгорици наредни Сабори КСС ће бити организовани по следећем редоследу Ужице, затим Добој, па Пожаревац. Председница КСС – Ужице је пренела жељу КСС  из Чачка, о томе да би оне организовале Сабор КСС 2024 године. Пошто је тај термин већ заузет договорено је да о будућем  редоследу договор уследи на Сабору КСС у Ужицу.

Придружиле су нам се и две чланице Кола српских сестара из Београда : Данијела Крунић, председница  КСС - Београд и Смиља Марков. Њихово Коло је у фази регистрације, али постоји жеља да приступе Сабору КСС. Примљене су сестрински топло и искрено, како и доликује сестрама

Састанак је завршен у пријатној атмосвери уз међусобно уважавање.