Учешће у Госпојинским свечаностима

 

Као плод добре сарадње између Црквене општине Крагујевца и Кола српских сестара- Крагујевац логично је учешће Кола у Госпојинским свечаностима. Како је Коло било иницијатор стварања Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре, позвале смо  да у свечаностима учествује сестре из Ниша, Милошевца и Пожаревца. Све позване сестре су се одазвале. Коло српских сестара Милошевац и Коло српских сестара Пожарвац су присуством и својим прилогом узеле учешћа, а сестре из Ниша су биле спречене да дођу, али су биле заступљене текстом сценског приказа о животу Надежде Петровић.  

Припреме за Госпојинске свечаности почеле су наравно састанком где су сестре у договору направиле списак колача и сланих коктел пецива које ће направити за продају на штанду и прикуплјене су и рукотворине сестара које су такође продаване како би се прикупила средства за квалитетнији рад Кола.

Радни састанак чланица кола одржан је 22.08.2018. у Дому пензионера, а 27.08 су сестре донеле у коло припремљену храну и рукотворине све је спаковано и припремљено за сутрашње представљање на штанду.

Постављање штанда је отпочело у пола осам 28.08.2018. О изгледу штанда и посећености и успешној понуди постоје и ТВ снимци за Прве телевизије и за РТК.

У склопу Госпојинских свечаности одиграна је и позоришна минијатура у извођењу Александра Милојевића ичланице драмске секције КУД „Абхрашевић“, а по тексту Мирјане Младеновић, секретара КСС из Ниша.

Све прехрамбене намирнице су продате нешто рукотворина, укупно прикупљено 14.800 динара.

Сестрама из Пожаревца и Милошевца послужен ручак који је донација ресторана „Библиотека код Милутина“.